Natuurstenen en hun werking

Hieronder vindt u verschillende natuurstenen (halfedelstenen) met hun werking.

U kunt ook het hele bestand als pdf uitprinten door hier te klikken of klik op de naam van de steen om alleen de foto en uitleg van de betreffende steen als pdf te openen.


Agaat

SPLwag

Agaat is een stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. De steen stimuleert spirituele en geestelijke groei door aan te zetten tot zelfreflectie en spoort aan om even afstand te kunnen nemen en alles wat objectiever te bekijken. Het bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, het analytisch vermogen en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen. Agaat geeft een veilig gevoel en brengt balans in lichaam, ziel en geest. Fysiek is agaat een goede steen om tijdens de zwangerschap te dragen (voor zowel moeder als kind) omdat het beschermend werkt, groei stimuleert en een gunstige werking op de baarmoeder kan hebben. Agaat kan een positieve invloed op maag, blaas (bij bijvoorbeeld een blaasontsteking), darmen, huid, ogen, bloedvaten hebben en stimuleert de stofwisseling. Agaat komt in vele kleuren, o.a. wit, div. bruin tinten, groen en blauw. Hiernaast ziet u een afbeelding van witte Agaat.Amethist

SPLame


Amethist heeft een kalmerende werking en vermindert angst, woede en verdriet. Het helpt bij het verwerken van verlies en tegenslagen en het doorbreken van blokkades. Daarnaast heeft de steen een positieve invloed op heimwee, hoofdpijn en migraine, achterhoofdpijn, ogen, slaapproblemen (zoals nachtmerries), het hormoon- en spijsverteringsstelsel en de huid. Amethyst kan pijnstillend werken bij kneuzingen en zwellingen en is een goede hulp wanneer men van verslavingen wil afkomen. Overdag zorgt de steen voor nuchter bewustzijn, ’s nachts voor een rustige slaap en gezonde dromen. Andere werkingen zijn bv. Tegen transpirerende voeten, pijnen, tetanus, versterkt middenrif en geheugen.
Aquamarijn

AQ8

Aquamarijn is een steen met een sterk kalmerende werking (zowel geestelijk als lichamelijk). Het maakt oprecht, eerlijk, tolerant, onbezorgd, ontspannen en vrolijk. Het is een goede steen om te dragen als projecten of persoonlijk zaken afgerond moeten worden want het maakt dynamisch, volhardend, doelgericht en succesvol. Het zorgt voor helderheid van geest als je verward bent, verscherpt de waarneming en bevordert zelfexpressie. Fysiek helpt de steen bij keelpijn, opgezwollen klieren, schildklierproblemen, brengt balans in het hormoonstelsel en stimuleert groei. Het heeft een gunstige werking op de ogen (bijvoorbeeld op mensen die bij- of verziend zijn). maag, het gebit en de kaak, en kalmeert overmatige reacties van het immuunsysteem, zoals allergieën (met name hooikoorts) en auto-immuunziekten.
Aventurijn

SPLave


Aventurijn werkt kalmerend en beschermend en bevordert een gevoel van welzijn. De steen trekt voorspoed en geluk aan en motiveert je om je dromen waar te maken. De steen stimuleert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het bedenken van ideeën. Het werkt ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties. Aventurijn bevordert leiderschap, besluitvaardigheid, volharding, waarneming en creativiteit. De steen absorbeert elektromagnetische straling (van bijvoorbeeld mobiele telefoons en computers). Aventurijn werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en stimuleert de vetstofwisseling. Het heeft tevens een positieve werking op de huid (uitslag, allergische reacties, etc.), stress gerelateerde hoofdpijn en migraine, bindweefsel, ogen, zenuwstelsel, spieren en op mensen die stotteren en snel blozen.


Bergkristal

Bergkristal


Bergkristal heeft een enorme geneeskracht. Doordat bergkristal zo neutraal en zuiver is, kan de steen de werking van andere stenen versterken. Mentaal bevordert bergkristal concentratie, helder denken, helpt om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen en om problemen op te lossen. De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend, pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Bergkristal is ook zeer geschikt om de straling van b.v. computers te absorberen. Ook vermindert het zwellingen, misselijkheid en diarree.


Blauw kwarts

SPSblkw


Blauw kwarts helpt u contact met anderen te zoeken en vermindert angsten. Blauw kwarts zuivert de bloed stroom en versterkt het immuunsysteem. Kalmerend blauw kwarts helpt om u open te stellen en hoop te koesteren. Het kalmeert de geest en sust angst en stimuleert uw creativiteit. Zeer geschikt als u te kampen heeft met wanorde. Blauw kwarts zorgt geleidelijk voor mentale helderheid en zelfdiscipline.

Blauwvloed

SPSbvl


Blauwvloed sterkt het lichaam en zorgt voor meer weerstand. Het helpt te beschermen tegen infecties. De steen kan helpen bij keelontstekingen. Brengt een positiever instelling in het leven en geeft warmte en hartstocht. Zorgt voor meer zelfbewustzijn en innerlijke rijkdom en maakt het hoofd vrij en rustig.

Carneool

SPScarn

Carneool werkt aardend, activerend en vitaliserend. De steen werkt opbeurend en motiverend en geeft zelfvertrouwen en heeft hierdoor een positief effect op depressies, apathie en verwarring. Het maakt standvastig, behulpzaam, idealistisch, trekt succes aan en bevordert het vermogen om problemen snel en pragmatisch op te lossen. Carneool beschermt tegen negatieve emoties van andere mensen zoals jaloezie en woede en gaat hierdoor misbruik tegen. De steen bevordert de vruchtbaarheid, heeft een positieve werking op de vrouwelijke geslachtsorganen en helpt bij seksuele problemen zoals bijvoorbeeld frigiditeit en impotentie. Carneool bevordert de opname van vitamines, voedingsstoffen en mineralen en stimuleert de stofwisseling. Het zorgt voor een goede doorbloeding van organen en weefsels en helpt bij hoge bloeddruk en spataderen. De steen helpt bij reuma, artritis en zenuwpijnen.
Fluoriet

SPLfluo

Fluoriet is een beschermende en stabiliserende steen, die het zelfvertrouwen vergroot en helpt structuur te brengen in ons leven. De steen geeft inzicht in beperkende gedrag- en denkpatronen en onderdrukte gevoelens en werkt emotioneel stabiliserend. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren. De steen bevordert de concentratie, zorgt voor een snelle informatieverwerking en helpt om verbanden te leggen met al aanwezige kennis. Het beschermt tegen en reinigt elektromagnetische straling (bijvoorbeeld van computers en mobiele telefoons). De steen heeft een positieve werking op stijfheid, gewrichtsproblemen (zoals artritis) en reuma. Het is goed voor de botten en tanden. Verder heeft het een gunstige werking op de huid (bijvoorbeeld op puistjes en rimpels) en slijmvliezen, met name van de ademhalingswegen.
Goudvloed

SPSgvl


Goudvloed geeft een positievere levensinstelling en versterkt het gevoel van eigenwaarde. Geeft de geest kracht jezelf zo te accepteren als je bent. Werkt ondersteunend bij de strijd tegen Anorexia en boulimie. Geeft charme en vreugde aan het leven, sterkt de wilskracht en de concentratie. Helpt bij paniek en slapeloosheid.Kan helpen bij het verzachten van  keelontsteking, ontsteking aan de amandelen en angina.Granaat

NS8gran


Granaat is de perfecte steen voor crisissituaties en situaties waarin het leven uitzichtloos lijkt. De steen geeft kracht en energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit. Het bevordert hoop en moed, optimisme, levensvreugde en overlevingsdrang, Blokkades, weerstanden, remmingen en beperkende gedrag- en denkpatronen worden verminderd. Fysiek vergroot granaat het zelfgenezend vermogen van het lichaam, versterkt het immuunsysteem en bevordert de opname van vitaminen en mineralen. Verder heeft de steen een positieve invloed op bloed en de bloedsomloop, seksuele en potentie problemen, hart, en longen.

Hematiet

SPShem


Hematiet werkt aardend, beschermend en harmoniserend. De steen geeft zelfvertrouwen, vergroot het zelfrespect en de overlevingsdrang en versterkt de wilskracht. Het verbetert de concentratie en het geheugen. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen. Hematiet stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Hematiet heeft een krachtige werking op het bloed en helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede, aambeien en neusbloedingen. Het werkt eveneens bij kramp in de benen en bij slapeloosheid.


Howliet

SPLhow

Howliet werkt kalmerend en versterkt positieve eigenschappen. De steen helpt de drager woede en boosheid onder controle krijgen en om minder kritisch te zijn. Het bevordert ambitie maar ook geduld, versterkt het geheugen en maakt leergierig. Howliet helpt bij astraal reizen, meditatie en bij het contact maken met vorige levens. Fysiek heeft de steen een positieve werking op slaapproblemen en calciumtekort en daarmee op botten en tanden.

Howliet dat blauw gekleurd wordt, wordt vaak als turqueniet verkocht wat het erg op turkoois laat lijken, hoewel de werking van howliet gewoon van kracht blijft.


Jade

SPLdjade

Al sinds 5000 v.C. werd jade de best aller edelstenen genoemd. jade  symboliseert als ‘steen van de hemel’ de vijf deugden van de mensen:

Wijsheid, gerechtigheid, bescheidenheid, barmhartigheid,en moed.

Symbolen van die deugden werden in jade gesneden en als krachtsteen neergezet. De oude  Egyptenaren voegden daar nog de kracht om liefde te wekken en te behouden aan toe. Wat ook geldt voor de maya’s in het oude Mexico.

Lithotherapie:

Tegen maagzuur, maagkwalen, galaandoeningen, alle nieraandoeningen, reuma, oprispingen, gewrichtsziekte; vermindert het urinezuur; versterkt maag, nieren, urinewegen; gedragen vanaf drie maanden voor de bevalling geeft jade innerlijke rust en voorkomt problemen.


Jaspis

Jaspis is een sterke steen, hij geeft moed, wilskracht en uithoudingsvermogen. Hij geeft u moed om belangrijke dingen aan te pakken, waar het u tot nu toe voor aan durf ontbrak. En bovendien steunt hij zijn drager om op weg naar zijn doel vol te houden. In het bijzonder de rode jaspis is bij uitstek geschikt om met een project te beginnen. De gele jaspis geeft u meer uithoudingsvermogen en de groene maakt duidelijk dat u hierbij zichzelf niet mag vergeten

Ook lichamelijk stimuleert Jaspis de stroming van energie en verhoogt uw afweerstoffen tegenover schadelijke invloeden van buitenaf zoals straling en vervuiling. Hij spoelt bovendien schadelijke giffen uit uw spijsverteringsorganen. 


Koraal


SPLkor

Koraal beschermt volgens de legende van de oude romeinen tegen onheil, geeft wijsheid en zorgt voor een betere bloedsomloop. Het bevordert ook de opname van calcium om sterkere botten en nagels te kunnen krijgen. Op liefdes gebied versterkt rode koraal het enthousiasme en de passie en helpt de sensuele charmes van vrouwen te versterken. Het helpt ook om mensen beter hun hart open te stellen om al het mooie van liefde makkelijker te accepteren. Koraal heeft een positieve werking op de schildklier, zowel een te snel als te traag werkende schildklier kan in evenwicht worden gebracht door het dragen van een Rode Koraal op de hals. Het kan helpen bij ouderdoms kwalen en helpt bij depressie en slaapzucht. Tegen darmstoornissen, constipatie, tandbederf. Koraal heeft een regulerende werking op de alvleesklier en de milt, en helpt bij het tegengaan van aderverkalking. Koraal wordt gebruikt als een beschermend amulet. Het wordt gebruikt tegen het boze oog. Het kan helpen met beschermen tegen ongelukken, geweld, vergiftigingen, diefstal, en steriliteit.

SPLglab

Labradoriet


Labradoriet is een sterk beschermende steen. De steen vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen. Het versterkt de intuïtie.  De steen maakt contact met het onderbewuste en brengt vergeten herinneringen boven. Labradoriet stimuleert fantasie en creativiteit en helpt ideeën te ontwikkelen. De steen werkt bloeddrukverlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op verkoudheid, jicht, reuma, de ogen en op een onregelmatige menstruatie, menstruele klachten en opvliegers.

Hiernaast ziet u de groene Labradoriet, maar hij is er ook vaak in grijs.


SPLlapl

Lapis Lazuli


Lapis lazuli bevordert wijsheid en geeft innerlijke rust en vrede. De steen maakt eerlijk, oprecht en helpt innerlijke waarheid vinden en deze accepteren. Het helpt je jezelf zijn en je eigen weg bewandelen. De steen bevordert creativiteit, objectiviteit en helderheid van geest. Het heeft een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties. Lapis lazuli heeft een sterke werking op de keel en stimuleert hierdoor het uiten van je mening, emoties en dingen die je dwars zitten. Fysiek helpt lapis lazuli bij klachten van de keel, het strottenhoofd, de schildklier en stembanden. Het heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, duizeligheid, stress, het immuunsysteem, het gehoor en verlaagt de bloeddruk.DSCF3063


Magnetiet

Magnetiet vergroot de levenskracht en vitaliteit en trekt liefde en loyaliteit aan. Negatieve emoties zoals angst, verdriet en woede worden afgeremd en het stimuleert objectiviteit en een neutrale houding. Lichamelijk werkt magnetiet ook sterk regulerend en stimuleert hierdoor herstelprocessen. Met name de genezing van sportblessures zoals een tennisarm, kramp en spierpijn kunnen worden bespoedigd. Magnetiet kan koortsverlagend werken en kan ook een positieve werking hebben op astma, de bloedvaten en bloedcirculatie, haar, nekpijn, rugklachten en spit.
Obsidiaan

NS10obsObsidiaan stimuleert persoonlijke ontwikkeling door (zelf)inzicht te geven. Het brengt de waarheid, de kern of oorzaak van dingen en emoties naar boven. De steen vermindert angst, blokkades, trauma’s en beperkende gedrags- en denkpatronen. Obsidiaan neemt negatieve energie uit de omgeving zoals straling op. Het verscherpt de zintuigen. Fysiek kan de steen pijnstillend, krampopheffend werken en stimuleert de spijsvertering, en verbetert de doorbloeding. De steen kan hierdoor ook verwarmend werken bij chronisch koude handen en voeten. 

SPLsvob


Sneeuwvlok obsidiaan is een zacht werkende obsidiaan soort en bevordert innerlijke rust en zorgt voor balans in lichaam, geest en ziel. Het helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen en geeft inzicht. De steen is goed voor de aders, het skelet en de ogen.Onyx

Onyx


Onyx bij je dragen kan helpen in belastende en stressvolle situaties. De steen geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen en helpt je je doelen te bereiken. Het maakt standvastig en verantwoordelijk en stimuleert zelfverwezenlijking. Onyx stimuleert analytisch denken, logica, concentratie en helpt om een nuchtere en realistische houding aan te nemen. Het is een goede steen voor mensen die makkelijk afgeleid of beïnvloed worden. Fysiek heeft onyx een positieve werking op het gehoor, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het gebit, botten en de voeten.

SPLopaOpaliet


Opaliet helpt bij het  verwerken van emoties, verlegenheid, ontstekingen, gelatenheid en bevordert de communicatie. Opaliet is een steen die zeer diep in onze psyche binnendringt en ons rust brengt. Deze steen kan helpen om slaapstoornissen te verminderen, maar ook om stress te verminderen en om ontspanning te bewerkstelligen. Ook vermindert Opaliet agressiviteit en depressies.


Parel


Parel


De Parel helpt tegen chronische hoofdpijn en migraine als u deze op de huid draagt. Ook gaat hij hooikoorts en allergieën tegen en effent de weg naar wijsheid. Tegen kalk tekort, een slecht gebit en kaalheid zal de parel ook een uitkomst kunnen bieden. De Parel waarschuwt gevoelige mensen voor onheil en zorgt tot op hoge leeftijd voor tevredenheid.pm11x3sch


Parelmoer


Parelmoer straalt onschuld uit en is daarom goed voor de bescherming van kinderen. Verder bevat Parelmoer een grote hoeveelheid calcium. Dit is een ideaal middel om tandbederf en ontkalking tegen te gaan. Helpt tegen bepaalde vormen van reuma. Het werkt goed bij problemen met de luchtwegen, en astma aanvallen. De parelmoer is in staat sterke emotie op te slorpen, zodat iemand verlost kan worden van een groot verdriet. Door deze eigenschap zal de parelmoer zichzelf opofferen en eraan ten onder gaan, wat te merken is als parels hun glans verliezen.SPSrhod

Rhodoniet

Rhodoniet is een krachtige wondgenezer voor zowel emotionele als fysieke wonden. Daarnaast is het een steen die kalmeert en helpt het hoofd koel houden bij schokkende en extreme gebeurtenissen, gevaarlijke en bedreigende situaties, paniek, verwarring, angst en gevaar. Ook in geval van ruzie en conflicten kan rhodoniet zeer bevorderlijk werken. Het helpt vergeven en stimuleert verzoening, wederzijds begrip en vriendschap. Daarnaast worden ook woede, ergernis en dergelijke negatieve gevoelens verminderd. Psychische wonden worden verzacht en de steen heeft een positieve invloed op zelfvernietigend gedrag, afhankelijkheid. Ook fysiek kan rhodoniet helpen bij het genezen van (inwendige) wonden en vermindert littekens. Verder heeft het een gunstige werking op insectenbeten, hart, bloedsomloop, vruchtbaarheid, artritis, maagzweren, botten, gehoor, m.s. en auto-immuunziekten.Rode Calciet (Meloen Calciet)

SPLrcal


Calciet activeert en stimuleert lichamelijke, en geestelijke en ontwikkeling. De steen werkt motiverend, bevordert zelfvertrouwen, daadkracht, standvastigheid en geeft hoop en moed. Het verenigt gevoel en verstand, kalmeert de geest en zorgt hiermee voor innerlijke rust. Calciet stimuleert analytisch denken, bevordert de concentratie en trekt succes aan. Het kan negatieve energie uit een ruimte absorberen. Fysiek stimuleert het de stofwisseling en het immuunsysteem en bevordert groei in kinderen. Het heeft een gunstige werking op de huid, darmen, hart en hartritme, skelet, gewrichten en stimuleert de calciumopname. Rode calciet geeft energie en wilskracht. Het vermindert angst en blokkades en heeft een positieve werking op de heupen en benen.
SPSrjas


Rode Jaspis


Jaspis is een sterke steen, hij geeft wilskracht en uithoudingsvermogen. Hij geeft u moed om belangrijke dingen aan te pakken. En steunt hij zijn drager om op weg naar zijn doel vol te houden. Rode jaspis is bij uitstek geschikt om met een project te beginnen. Ook lichamelijk stimuleert Jaspis de stroming van energie en verhoogt uw afweerstoffen tegenover schadelijke invloeden van buitenaf. Versterkt de spijsvertering.


Rozenkwarts

SPLrokw

Rozenkwarts opent het hart om liefde te ontvangen en te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie en heeft een milde, zachte werking. Werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. Stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, sexuele problemen, de vruchtbaarheid, borst en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Verbetert de doorbloeding, helpt tegen diaree, buikkrampen, klachten aan de lever en darm stoornissen. Ook helpt het tegen duizeligheid, heimwee, jaloezie, en het  versterkt de kunstzin, wilskracht, bevordert de geestelijke groei, geeft inspiratie, helpt bij het overwinnen van moeilijkheden tijdens de puberteitsjaren. Ook bij slaapstoornissen en nachtmerries ( vooral bij onrustige kinderen ) helpt Rozenkwarts. Sodaliet

SPLsod

Sodaliet geeft je inzicht in jezelf en helpt je trouw zijn aan jezelf. Het bevordert zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het helpt beperkende denk- en gedragspatronen doorbreken zoals zelfverdediging mechanismen, angsten en fobieën. Het bevordert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van je mening en gevoelens. Sodaliet versterkt logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intuïtie. De steen absorbeert elektromagnetische straling van bijvoorbeeld computers en mobiele telefoons. Sodaliet kan ook goed in een groep gebruikt worden om harmonie en vertrouwen versterken. Fysiek helpt het bij klachten van keel, hals, strottenhoofd en stembanden (m.n. heesheid). Het kan koortsverlagend en bloeddrukverlagend werken, werkt verkoelend, zorgt voor een evenwichtige stofwisseling en stimuleert de vloeistofopname in het lichaam. Tijgeroog

SPLtij


Tijgeroog is een beschermende steen. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. Tijgeroog helpt om afstand te nemen, het overzicht te houden en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog bevordert rust, en kan pijnstillend werken. Helpt bij overprikkeldheid van het zenuwstelsel en kan hyperventilatie tegen tegengaan. De steen heeft een positieve invloed op verkoudheid, astma, ogen, keel, geslachtsorganen en verminderd krampen bij spanningen. Tijgeroog kan nuttig zijn voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen, depressies en verslavingen. Tijgeroog is een goede steen om te dragen tijdens examens.SPLtokw


Toermalijn kwarts


Toermalijn Heeft een sterk reinigende en beschermende werking. De steen brengt balans in lichaam en geest en zet negatieve energie, gedragspatronen en gedachten om in positieve. Bevordert ontspanning, begrip, zelfvertrouwen, voorspoed en vermindert blokkades. Toermalijnkwarts verenigt de eigenschappen van toermalijn en kwarts in zich en is hierdoor sterk aardend en beschermend tegen negatieve invloeden van buitenaf. De steen brengt balans in lichaam en lost problemen en negatieve energieën op.

SPLtur


Turkoois


Turkoois bevordert de welstand van de man en de zielevreugd van de vrouw, de harmonie in het huwelijk, de toewijding en moed en beschermt (vooral de jeugd) tegen invloeden van buiten. Het verzacht bij irritaties en ontstekingen in de keel. Ook versterkt de steen het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen. Het kan ook effectief zijn bij depressies en klachten die te maken hebben met de overgang, zoals opvliegers. Het helpt tegen aandoeningen van de klieren, en werkt kalmerend op de slijmvliezen. 

SPSuna

Unakiet


Unakiet geeft inzicht in de oorzaak van problemen en blokkades zodat beperkende gedrag- en denkpatronen doorbroken kunnen worden en geestelijke groei mogelijk is. De steen absorbeert elektromagnetische straling (van bijvoorbeeld magnetrons, computer, tv) als deze bij een apparaat geplaatst wordt. Fysiek stimuleert unakiet het zelfgenezend vermogen van het lichaam en het lichamelijk herstel na een ziekte of verwonding. Het heeft een positieve invloed op de geslachtsorganen, en stimuleert haargroei. Tevens bevordert het een goed verloop van de zwangerschap. Unakiet werkt, kalmerend en inzichtgevend.


Oosterzon Import - Export en “Een Wens” accepteren geen verantwoordelijkheid is zijn niet aansprakelijk voor de beschreven werking van de stenen. Dit is puur informatief en dient als zodanig geïnterpreteerd te worden, maar nooit als vervanging voor medicatie gebruikt te worden.